Måske ikke helt på samme måde, men alligevel har de et eller andet, der gør, at vi bliver betaget, og bygningerne kommer til live. Hvis du ønsker hjælp til at fange dette helt særlige aspekt af bygningsværker, så kan jeg som arkitekturfotograf være behjælpelig. Jeg har min base i Vejle, men jeg kører gerne ud til omkringliggende byer, herunder Horsens og Kolding, for at hjælpe med at tage smukke billeder af arkitektur.
Arkitekturfotografering er en kunst
Der er mange fotografer, der fotograferer arkitektur, men selvom vi allesammen er fotografer, gør vi alligevel tingene lidt forskelligt. At arbejde som arkitekturfotograf er nemlig ikke bare at møde op med sit kamera på en vilkårlig dag i ugen.
For at få de flotteste billeder af byggeriet er det vigtigt, at man tager højde for, hvilket lys og hvilken årstid man gerne vil have fotograferet byggeriet i. Om sommeren står solen højest, og der er grønne blade på træerne, som er vigtige, hvis byggeriet ligger omkring beplantning. Om vinteren går solen tidligere ned, og der er ikke grøn bevoksning, men det kan måske have den "kolde" effekt, som du har behov for.
I østen stiger solen op
I den perfekte verden ville solen altid være på den rigtige side af huset hele tiden – uanset hvilken side, jeg som arkitekturfotograf ville fotografere. Men det er nu engang sådan, at vi drejer om solen, og jeg derfor er nødsaget til at tage højde for solens gang på himlen. Derfor går jeg meget op i forberedelsen, så jeg er sikker på, at solen er på den rigtige side, når jeg skal til at tage billederne. Det gør jeg dels ved at spørge dig, da du ofte ved, hvordan bygningen er orienteret i forhold til øst. Jeg benytter også Google til at se, hvordan solen rammer byggeriet på forskellige tider af døgnet.
Denne forberedelse laver jeg af to årsager.
- Jeg vil være sikker på, at solen rammer byggeriet fra den rigtige vinkel, så det viser sig fra sin bedste side.
- Ligeledes er det for, at hverken du eller jeg bruger unødig tid og ressourcer på at få løst en opgave.